West Amerika 2009

Als je interesse hebt in een vakantie naar West Amerika, zie in dit onderdeel van deze website algemene landinformatie, Dingen die je er kan ondernemen, Niet vergeten artikelen, wat daar te verwachten en links naar websites waar je ook wat aan kan hebben.

 

 

ALGEMEEN

 

Land

De westkust van de Verenigde Staten in de staat California (Californië). Hier heerst een warm mediterraan klimaat met lenteachtige winters en warme zomers. Het aantal zonne-uren ligt hier vrijwel het gehele jaar op een hoog niveau, neerslag valt in dit deel van de staat California vrij weinig. De meeste neerslag valt in de wintermaanden in de vorm van regen. Sneeuw en ijzel zijn verschijnselen waarvoor je niet in L.A. moet zijn. Toch is het ook hier niet altijd het prachtige weer zoals je het zo vaak in de films en televisieseries ziet. Vooral in januari en februari is er kans op enkele dagen met hoofdzakelijk grijs weer en nattigheid, waardoor de stad een heel andere aanblik krijgt.
Opvallend feit is dat het met Kerstmis vrijwel altijd zonnig lenteachtig weer is.

 

Klimaat

 

gemiddeldemaximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)

gemiddeld aantaluren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

19

8

7

7

 

14

februari

20

9

8

5

 

14

maart

21

10

9

6

 

14

april

22

11

10

3

 

15

mei

24

13

9

2

 

16

juni

26

15

10

1

 

17

juli

29

17

12

1

 

18

augustus

30

18

11

2

 

19

september

29

17

9

2

 

18

oktober

26

15

8

3

 

17

november

22

11

7

4

 

16

december

20

8

7

5

 

15

= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm

 

De Verenigde Staten is een zeer groot land met niet alleen heel veel verschillende staten, maar ook een groot aantal verschillende klimaatsystemen. De klimaten in Amerika lopen uiteen van een koud toendraklimaat tot een tropisch regenwoudklimaat en vrijwel elke variant die er bestaat zit er wel tussen in. Ook wat betreft temperaturen en neerslag zijn er erg grote verschillen. Het noordwesten is nat, het zuidoosten redelijk nat en het centrale deel van Amerika is juist erg droog.
Omdat het land zo groot is hebben we ervoor gekozen om de informatie per staat weer te geven en voor een aantal steden en streken specifieke klimaatinformatie te plaatsen.

 

 

 Geld

In Florida wordt er betaald met de Americaande Dollar. U ontvangt voor elke euro ongeveer 0.75 Amerikaanse Dollars (zeer onderhevig aan verandering, recente koers te zien op GWK.nl)

In Amerika is een credit card erg handig om bij je te hebben en veelal verplicht als je een huurauto hebt. Je kan hiemee overal betalen, advies is wel schrijf je gebruik van de pas op, loopt sneller op dan je denkt.

 

 

DINGEN TE DOEN

 

Wij hebben deze reis geboekt bij kras.nl hierbij zijn  geen activiteiten aangeboden, uiteraard hebben wij wel het een en ander zelf uitgezocht en gedaan. Zie onderstaand de excursies die wij hebben gedaan en wat wij hiervan vonden; 

  • Empire state building, 40 dollar per persoon. Ook als je van te voren kaarten hebt geregeld moet je er rekening mee houden dat je lang in de rij staat. Wij zijn ruim 2,5 uur kwijtgeraakt om naar boven maar ook weer om naar beneden te gaan. Een gewilde attractie maar door de wachttijd blijf ik neutraal met het aanbevelen van deze attractie.
  • Carmel, natuurpark (valt buiten de jaarpas van de natuurparken) 10 dollar. Hier zijn flinke afgronden en zeehonden te vinden, een aanrader.
  • Pier 39, gratis. Een echte attractie bij San Francisco. Advies ga heel vroeg in de ochtend dan heb je alle rust om rond te lopen en de zeehonden te bekijken. In de middag is het er net een mierenhoop aan mensen. Een aanrader als je in de ochtend vroeg gaat.
  • Cabele car, 25 dollar per persoon. Prijzig maar als je in San Francisco bent moet je daar in zijn geweest. Een aanrader.
  • Santa monica pier, gratis. Hier zijn vele films en series gemaakt. Erg leuk om in een beachhuisje van baywatch gestaan te hebben.

 

 

TE VERWACHTEN

 

Kosten

  • Ontbijten kost gemiddeld 5 a 10 dollar per persoon en zeer uitgebreid.
  • Lunchen kost gemiddeld 10 dollar per persoon en zeer uitgebreid.
  • Avondeten kost gemiddeld tussen de 10 en 25 dollar en zeer uitgebreid.
  • Benzine betaal je per gallan (ongeveer 2,5 liter) en 1,68 dollar dus echt spot goedkoop, vandaar dat iedereen in grote auto’s rijdt.
  • Let op overal worden kortingsbonnen aangegeven in Amerika, dus het is de moeite waard om door de hotelboekjes heen te spitten. Wij hebben zo een hoop geld bespaard.
  • Dit deel van Amerika bevat vele natuurparken, om hier voordeel uit te halen is het verstandig om een jaarkaart te kopen, deze kost 80 euro per auto en 4 inzittende. Dit ben je snel kwijt als je naar veel natuurparken gaat.

Onderweg

  • Deze reis is gemaakt met een huurauto van Alamo, en is ten zeerste aan te raden. Goede bijna splinter nieuwe auto. Let wel, loop altijd de auto goed na of alles werkt en er geen beschadigingen zijn.
  • Let op dat je een auto uitkiest met een gesloten kofferbak, op de dagen dat je rijdt heb je tenslotte alle koffers bij je, en fijn als je met een veilig gevoel ergens kan parkeren.
  • Om ruzie tijdens de vakantie te voorkomen zorg dat je een navigatiesysteem hebt, de hoofdwegen zijn wel goed te doen maar uiteindelijk het hotel zoeken is wel makkelijk via een navigatie.
  • Rij niet te hard, ze zijn erg gefocused op hardrijders vooral bij kleine dorpjes.
  • Parkeren is in Amerika geen probleem, de parkeerplaatsen zijn te vergelijken met 2 parkeerplaatsen hier in Nederland.
  • Je kan de kosten zo hoog maken voor eten als je zelf wilt, wij hebben altijd een mengelmoes van uiteten en gewoon boodschappen doen. Wall markt is hiervoor een aanrader je weet niet wat je ziet, je kan er gerust 5 uur shoppen en dan nog niet alles gezien hebben. Veelal nemen we van huis uit al plastic boordjes, bakjes en bestel mee dan hoef je dat niet meer te kopen.
  • De maten van drinken zijn veelal vrij groot, bestel altijd een kleine koffie anders kan je 3 dagen genieten van je koffie! Dit geld ook voor de frisdrank.
  • Dit deel van Amerika is een land van beren, zorg dat je op de hoogte bent wat te doen als je een beer tegenkomt (wij zijn wel geen beren tegen gekomen maar wil niet zeggen dat die er niet zijn). Bij veel natuurparken en stoppunten staan hiervan borden met informatie erop ook wanneer er een beer in de buurt gespot is.
  • Veel dieren zijn te zien in de ochtend of bij schemer. Ga eens een rondje in de omgeving maken vooral bij Jasper en Banff is de kans groot dat je vele dieren tegenkomt.

 

 

NIET VERGETEN

 

Aanbevolen om in ieder geval in je koffer mee te nemen zijn;

Paspoort

Est formulier (We vlogen over Amerika en dan is dit verplicht aan te schaffen)

Kopie van paspoort en overige belangrijke papieren

Blokje met belangrijke telefoonnummers (blokkeren creditcard, thuisfront, enz)

Geld

Fototoestel en camera

Opladers van alle elektronica

Laptop / tablet

Pen en papier

Map om papieren souvenirs in op te bergen (wij nemen vaak mapjes met dagnummers erop mee, erg makkelijk)

Toegangskaarten (als deze van te voren geboekt zijn)

Kleding in laagjes (t shirts, vesten)

Goede wandelschoenen

Toilettas

Diareeremmers (niet nodig, maar kan nooit geen kwaad)

Eerste hulp artikelen als pleisters, medicijnen, anti insecten middel

Maak jouw eigen website met JouwWeb