Alaska 2015

Als je interesse hebt in een vakantie naar Alaska, zie in dit onderdeel van deze website algemene landinformatie, Dingen die je er kan ondernemen, Niet vergeten artikelen, wat daar te verwachten en links naar websites waar je ook wat aan kan hebben.

 

 

 

ALGEMEEN

 

Land

Alaska staat garant voor grenzeloze ongerepte natuur en wildernis. Natuurschoon, bergen, gletsjers, bossen, meren, rivieren en goudzoekerstadjes, eindeloos lange dagen kenmerken een vakantie in Alaska. De noordelijke ligging maakt Alaska bij uitstek geschikt voor een bezoek in en rond de zomer. De winter presenteert zichzelf met veel kou en sneeuw, maar daarmee ook als een aparte, bijzondere ervaring bij uitstek. Wij bieden u hier een aantal zorgvuldig uitgestippelde autoreizen, groepsreizen, arrangementen en accommodaties. Een vakantie in Alaska is ‘anders’ en bijzonder, een vakantie in Alaska is in alle opzichten uniek !!

Yukon is het westelijke deel van Canada, en net zo bijzonder en ongerept als Alaska.

 

Klimaat

 

gemiddeldemaximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)

gemiddeld aantaluren zon
per dag

gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand

gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand

gemiddelde
zee
temperatuur (°C)

januari

-6

-14

3

9

 

6

februari

-3

-12

4

8

 

5

maart

0

-8

6

8

 

5

april

6

-2

8

7

 

5

mei

13

4

9

9

 

7

juni

16

8

9

10

 

10

juli

19

11

8

12

 

13

augustus

17

10

7

14

 

13

september

13

5

5

14

 

12

oktober

5

-2

4

12

 

9

november

-3

-10

3

9

 

8

december

-6

-13

2

11

 

7

= 0-5 mm ● = 6-30 mm ● = 31-60 mm ● = 61-100 mm ● = 101-200 mm ● = meer dan 200 mm

 

De staat Alaska ligt in het noordwesten van Noord-Amerika en wordt door het land Canada gescheiden van het vasteland van de Verenigde Staten van Amerika. Door de geografische ligging (ongeveer een derde deel van Alaska ligt boven de Noordpoolcirkel) is Alaska de koelste staat van de VS. Dankzij de Alaskastroom tref je in de zuidelijke helft van Alaska relatief warm zeewater langs de kusten. Dankzij dit vrij warme zeewater daalt de temperatuur in de winter minder ver dan wat je op basis van de ligging zou verwachten, in het noorden geldt dit effect niet waardoor er een vrij groot contrast in temperatuur kan ontstaan binnen Alaska.

 

Geld

In Alaska wordt er betaald met de Americaande Dollar. U ontvangt voor elke euro ongeveer 0.95 Amerikaanse Dollars (zeer onderhevig aan verandering, recente koers te zien op GWK.nl)

In Alaska is een credit card erg handig om bij je te hebben en veelal verplicht als je een huurauto hebt. Je kan hiemee overal betalen, advies is wel schrijf je gebruik van de pas op, loopt sneller op dan je denkt.

 

 

DINGEN TE DOEN

 

Wij hebben deze reis geboekt bij exit-reizen.nl hierbij zijn geen activiteiten aangeboden, uiteraard hebben wij wel het een en ander zelf uitgezocht en gedaan. Zie onderstaand de excursies die wij hebben gedaan en wat wij hiervan vonden; 

  • Beluga Point, Anchorage, worden met regelmaat witte dolfijnen gespot. Je moet hier veel geluk hebben want je moet precies aanwezig zijn als het getij opkomt (Ze zwemmen de zalmen achterna). Verder wel een prachtig punt om foto's te maken van de bergen, water en trein. O ja en kijk achterom de bergen in, hier lopen berggeiten.
  • Alyeska resort tram, een gondel waar je voor 25 dollar p.p. de berg op kan. Je kan het ook lopen, maar dan moet je wel een goede klimmer zijn. Bovenop in de zomer in de sneeuw gestaan. Aanrader. 
  • Alaska Wildlife Conservation center; 12,50 dollar p.p. Is eigenlijk een dierentuin waar je ook doorheen kan rijden. Leuk om gezien te hebben, met mooi uitzicht.
  • Watervliegtuigje en beren spotten Talon Air Service voor 350 dollar p.p. Heerlijke dag uit, eerst 40 minuten vliegen met een watervliegtuigje (12 personen) daarna een bootje in op zoek naar beren. Veelal ben je op 1 plek omdat hier de beren eten, een idilische plek om te zijn. Daarna weer terugvliegen. Een volle dag, waar voor je geld. Aanrader.
  • Alaska Islands and Ocean Visitor Center, gratis, hier is een mooie boardwalk trail, waar je goed kan lopen en het strand is ook vanaf hier goed aan te lopen. 
  • Carl E. Wynn Nature Center, wandelen met een gids om 11:00 en 14:00, 7 dollar p.p. Helaas waren wij te laat voor de wandeling met gids, zelf ook goed te wandelen en leuke paden.
  • Homer split, hier kom je vanzelf. Zorg dat je aan het einde van Homer split een uurtje op bankje gaat zitten (of op het terras gaat zitten) hier zwemmen diverse dieren voorbij als walvissen, orka's, zeehonden, zee otters, enz. 
  • Exit glacier, Seward. Deze gletsjer is leuk om te beklimmen. Goede aangelegde paden, waardoor makkelijk te beklimmen is. Het is wel een druk bezochte gletsjer omdat zo makkelijk toegankelijk is. 
  • Ferry Whitties naar Valdez, 5,5 uur varen. Bij mooi weer zorg dat je voorop de boot staat, wij hebben hier veel dieren voorbij zien zwemmen als walvissen, orka's, dolfijnen, zeehonden, puffins en zeeotters.
  • Lulu cruise, 125 dollar p.p. hele dag van 9 uur. Een volle dag, en je vaart over zelfde deel als de Feery. Verschil met de Ferry is, dat er met vol passie van alles verteld wordt door de begeleider en er volop wordt gestopt bij alle soorten dieren. Er word bij de walvissen gewacht tot deze zijn staart laat zien. Verder wordt er naar de gletsjer gevaren. Lekkere betaalbare hapjes en drankjes aanwezig (verrassend goedkoop voor Alaska)
  • Seward glacier, deze gletsjes wordt eigenlijk niet aangeschreven omdat je er niet bij komt. Maar het is wel een geweldig uitzicht. Je kan rijden tot het water waar het ijs van de gledcier uiteindelijk in beland. Mooie plek, waar je als je in de buurt bent echt naartoe moet rijden. 
  • Keystone canyon, smal ravijn met diverse watervallen, hier kan je alleen doorheen rijden, maar zeker een aantal stops langs diverse watervallen waard.
  • Worthinton glacier , wandelpad naar de onderkant van de gletcier. Aanrader
  • Knottyshop, een giftshop die je onderweg van Tok naar Faribanks tegenkomt. Als je buiten staat denk je waar kom ik nu terecht en binnen is een hele grote winkel waar je van alles kan kopen.
  • North pole, plaat, hier bevind zich het huis van de kerstman. Erg commercieel aangelegde plaats maar wel heel erg leuk om toch te kijken en even een uurtje rond te neuzen. 
  • Pioneer park, een soort pretpark (geen entree prijs, alleen sommige dingen kosten per attractie geld). Als je een uurtje overhebt, leuk om te kijken.
  • Fietsen in de omgeving Fairbanks (3 uur 16 dollar, extra uur 4 dollar extra), helaas regende het deze dag. Ze hebben hier super mooie fietspaden en zeker een aanrader als het weer het toelaat.
  • Auto museum, 10 dollar p.p. Als je van auto's houdt erg leuk om deze oude auto's te zien. Ze hebben 1 auto waar je jezelf kan verkleden en in mag zitten. Aanrader.
  • Meewandelen met een ranger in Denali (10 dollar entree national park, 10 dagen geldig) (2,5 uur), gratis en leuk om te leren over de natuur. Enige minpunt vonden wij, is dat de ranger ons op een ander punt afzette dan waar we begonnen en moesten dus zelf terug lopen.
  • Sleehonden demonstratie op Denali, 3 x per dag wordt deze gegeven. Je wordt gratis met de bus bij het visitor center opgepikt (en teruggebracht) en naartoe gereden. Je mag de dieren aaien, foto's maken en ze worden voor een slee (zomerslee) gespannen. Aanrader. 
  • Boottrip van 2 uur bij Talkeetna, Alaska 70 dollar per persoon. Aanrader, maar let wel je zit maar een uur op de boot, andere uur loop je in de natuur rond en volgt er uitleg over de natuur en het leven van de voorouders. 
  • Alaska zoo in Anchoridge. Een leuke dierentuin waar de om 12:15 ook de mogelijkheid bieden om 2,5 uur met een verzorger achter de schermen te gaan en veel uitleg te krijgen van de dieren. 

 

 

TE VERWACHTEN

 

Kosten

  • Ontbijten kosten weet ik niet, zijn nergens voor ontbijt naartoe gegaan. Als we geen hotel ontbijt hadden hebben we eigen boodschappen gebruikt als brood en cornflakes met melk. 
  • Lunchen kost gemiddeld 15 dollar per persoon.
  • Avondeten kost gemiddeld tussen de 20 en 30 dollar per persoon en zeer uitgebreid. Verwacht Amerikaanse formaten, alles groot.
  • Benzine betaal je per gallan (ongeveer 2,5 liter) en 3,5 dollar dus echt spot goedkoop, omgerekend 0,70 eurocent per liter.
  • Alaska bevat vele natuurparken, enige park waar wij hebben park fee hebben moeten betalen is in Denalli, 10 dollar p.p en deze is 10 dagen gelding. Verder zijn er vele parkeerplaatsen waar je Fee moet betalen als je langer dan 30 minuten wil blijven. Deze bedraagt veelal 5 dollar per auto en dient contant in envelop gestopt te worden, deze in de daarvoor bestemde brievenbus en de plakker onder de voorruit van je auto. 
  • De dagelijkse boodschappen zijn aan de prijzige kant, denk aan 5 dollar voor 2 litermelk of 4 dollar voor 6 harde broodjes. Eigen boodschappen doen is wel altijd goedkoper dan dagelijks uit eten, maar dient wel rekening mee gehouden te worden.

 

Onderweg

  • Deze reis is gemaakt met een huurauto van Alamo, en is ten zeerste aan te raden. Goede, en bijna splinter nieuwe auto. Let wel, loop altijd de auto goed na of alles werkt en er geen beschadigingen zijn.
  • Let op dat je een auto uitkiest met een gesloten kofferbak, op de dagen dat je rijdt heb je tenslotte alle koffers bij je, en fijn als je met een veilig gevoel ergens kan parkeren.
  • Alaska heeft niet veel wegen en de plaatsen zijn veelal klein, een navigatie is niet echt nodig. Wel liggen er overal route boekjes met daarin platte gronden. Deze boekjes zijn wel handig, en zorgen voor leuke tips voor onderweg om te doen.
  • Rij niet te hard, ze zijn erg gefocused op hardrijders vooral bij kleine dorpjes.
  • Parkeren in Alaska is geen probleem, de parkeerplaatsen zijn te vergelijken met 2 parkeerplaatsen hier in Nederland.
  • Je kan de kosten zo hoog maken voor eten als je zelf wilt, wij hebben altijd een mengelmoes van uiteten en gewoon boodschappen doen. Fred Meijer is hiervoor een aanrader je weet niet wat je ziet, je kan er gerust 5 uur shoppen en dan nog niet alles gezien hebben. Veelal nemen we van huis uit al plastic boordjes, bakjes en bestel mee dan hoef je dat niet meer te kopen.
  • De maten van drinken zijn veelal groot, bestel altijd een kleine koffie anders kan je 3 dagen genieten van je koffie! Dit geld ook voor de frisdrank.
  • Alaska is een land van beren, zorg dat je op de hoogte bent wat te doen als je een beer tegenkomt. Bij veel natuurparken en stoppunten staan hiervan borden met informatie wanneer er een beer in de buurt gespot is.
  • Veel dieren zijn te zien in de ochtend of bij schemer. Ga eens een rondje in de omgeving maken. Er zijn vele stoppunten langs de wegen, vele zijn het stoppen waard.
  • De wegen zijn uitstekend, zorg wel dat je op tijd je tank vol gooit want er zijn dagen dat je onderweg bijna geen tank station tegenkomt! Voorkom problemen.
  • Er zijn vele uitzichtpunten, wandelpaden en meren waar je je hard kan opdoen betreffende het mooie land. Veel informatie is te vinden in landboekjes maar lees onze reisverslagen door hier vindt je benamingen van meren, en paden wat een aanrader is.
  • Er worden vaak vieuwpoint op de weg aangegeven, let wel deze boordjes zijn klein dus even wennen om ze te spotten. Als je ze spot kan het zomaar zijn dat je alleen maar tegen bomen aankijkt, en er niets van view point te zien is. 

 

 

 

NIET VERGETEN

 

  • Aanbevolen om in ieder geval in je koffer mee te nemen zijn;
  • Paspoort
  • Esta formulier (We vlogen over Amerika en dan is dit verplicht aan te schaffen)
  • Kopie van paspoort en overige belangrijke papieren
  • Blokje met belangrijke telefoonnummers (blokkeren creditcard, thuisfront, enz)
  • Geld
  • Fototoestel en camera
  • Opladers van alle elektronica
  • Stekker aanpassing / verleging
  • Laptop / tablet
  • Pen en papier
  • Map om papieren / souvenirs in op te bergen (wij nemen vaak mapjes met dagnummers erop mee, erg makkelijk)
  • Toegangskaarten (als deze van te voren geboekt zijn)
  • Kleding in laagjes (t shirts, vesten)
  • Goede wandelschoenen
  • Toilettas
  • Diareeremmers (niet nodig, maar kan nooit geen kwaad)
  • Eerste hulp artikelen als pleisters, medicijnen, anti insecten middel